Ga verder naar de inhoud

Ziektes

Everzwijnen dragen mogelijk ziekten die risicovol zijn voor mensen of (landbouw)dieren. Met deze tips vermijd je besmetting en verspreiding. 

Voorkomende ziektes bij everzwijnen

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het Afrikaanse varkenspestvirus. Er bestaat geen behandeling en geen vaccin. De ziekte vormt geen gevaar voor de gezondheid van de mens. Wél is ze erg besmettelijk voor varkens en everzwijnen. 
Het virus blijft lang aanwezig op karkassen van gestorven dieren. Ook in onvoldoende verhit, gedroogd, gezouten en bevroren besmet varkensvlees blijft het virus actief. Zo gebeuren er snel veel besmettingen.  
 

Klassieke varkenspest heeft hetzelfde ziekteverloop en verspreidingspatroon als Afrikaanse varkenspest, maar wordt veroorzaakt door een ander virus. Momenteel komt er geen klassieke varkenspest voor in België.
 

Trichinellose wordt veroorzaakt wanneer je everzwijnenvlees eet met larven van de trichinella-worm. In België is het risico op besmetting klein, vanwege de strenge controles op vlees voor consumptie.  
 

De infectieziekte brucellose wordt veroorzaakt door de Brucella-bacterie. Everzwijnen in België dragen een voor de mens ongevaarlijke variant van deze bacterie. Wél is ze erg besmettelijk voor varkens en everzwijnen. 
 

Pseudorabies of de ziekte van Aujeszky is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het suid herpesvirus. Het virus komt voor bij everzwijnen in ons land, maar is ongevaarlijk voor de mens. Wél is het erg besmettelijk voor varkens en everzwijnen. 
 

Besmetting en verspreiding voorkomen

  • Een dood everzwijn moet je melden. Bewaar afstand en raak het karkas niet aan. Bel zo snel mogelijk naar het opvangcentrum voor wilde dieren (VOC) in jouw provincie.
  • Om trichinellose tegen te gaan wordt everzwijnenvlees gecontroleerd voor het in de handel mag worden gebracht. Voor eigen consumptie is deze screening niet verplicht, maar wel aangeraden. Verwarm ongecontroleerd vlees boven 80 graden of vries het langer dan tien dagen in bij -20 graden om de parasiet te doden. 
  • Als jager kan je een belangrijke rol spelen in het tegengaan van verspreiding van ziektes bij wilde everzwijnen. Zorg voor een goede hygiëne bij het ontweiden en laat geen ingewanden achter. Maak je handen, kledij en materiaal altijd goed schoon.
  • Als varkenshouder moet je de bioveiligheidsmaatregelen volgen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Meld elk vermoeden van ziekte onmiddellijk aan de lokale controle-eenheid van het FAVV.