Ga verder naar de inhoud

GEO.Informed

Momenteel wordt de totale omvang van schade door everzwijnen in Vlaanderen niet gemonitord. Eerder onderzoek (2015-2019) heeft aangetoond dat schade door everzwijnen op een perceel gedetailleerd in kaart kan gebracht worden met drones. 

Alleen laat deze methode niet toe om op grote schaal efficiënt schade te monitoren. Daarom zoekt de KU Leuven samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in het GEO.informed-project naar andere manieren, onder meer met behulp van satellietbeelden, om schadedetectie in Vlaanderen op te schalen. 

Blauwalgen opsporen? Zien waar everzwijnenschade in landbouwgewassen voorkomt? Heidebranden traceren? Het project Geo.Informed schakelt satellietbeelden en artificiële intelligentie (AI) in om antwoord te kunnen geven op deze en andere belangrijke vragen. Stien Heremans (INBO en KU Leuven) legt in dit filmpje uit hoe Geo.Informed werkt. INBO-wetenschapper Jim Casaer (Team Faunabeheer) geeft met een concrete case rond everzwijnenschade aan welke meerwaarde Geo.Informed biedt.