Ga verder naar de inhoud
  • Mag ik everzwijnen voederen? 

Het is geen goed idee om everzwijnen te voederen. Zo groeit de populatie sneller aan, verliezen de dieren hun angst voor de mens, en trekken ze verder verstedelijkt gebied in. Een jager mag wel een aankorrelplaats aanleggen aan zijn jachtkansel om everzwijnen te lokken.  

 

  • Wat is een aankorrelplaats? 

Aankorrelplaatsen zijn plaatsen in de buurt van jachtkansels waar lokvoeder wordt aangeboden. Zo wordt de jacht op everzwijn doeltreffender en meer tijdsefficiënt uitgevoerd. 

 

Het aanleggen van een aankorrelplaats voor everzwijnen is beperkt tot één plaats per 50 hectare jachtterrein, en moet volgens de wettelijke bepalingen gebeuren. Everzwijnen mogen gelokt worden met graan, maïs en vruchten van inheemse bomen. Er mag een volume van 1 liter gebruikt worden, en het lokvoeder mag niet bereikbaar zijn voor andere dieren. Aankorrelplaatsen moeten gemeld worden aan Natuur en Bos.

 

Ook beukenhoutteer, een lokgeur voor everzwijnen, mag aangebracht worden in de buurt van jachtkansels. 

 

  • Worden everzwijnen bejaagd met pijl en boog? 

In Vlaanderen worden everzwijnen vooralsnog niet bejaagd met pijl en boog.  

 

  • Waarom geven we everzwijnen geen immunocontraceptie (‘de pil’)? 

De techniek staat niet op punt. Het gebruik van immunocontraceptie bij zoogdieren is in Europa momenteel alleen toegelaten in het kader van wetenschappelijk onderzoek.  

 

  • Is het toegestaan om te jagen in natuurreservaten? 

In natuurreservaten (type IV) geldt een verbod op het verstoren van wilde dieren. Om schade in en rond het natuurreservaat te beperken, kan er voor bepaalde soorten, waaronder everzwijn, wel een ontheffing van dit verbod gevraagd worden. Deze ontheffing kan structureel worden opgenomen in het natuurbeheerplan.