Ga verder naar de inhoud

Stedelijke omgeving

Welke schade kan een everzwijn veroorzaken in stedelijke omgevingen? En wat kan je doen? 

Waarom bezoeken everzwijnen stedelijke omgevingen?

Everzwijnen zijn echte bosliefhebbers. Toch trekken deze mensenschuwe dieren steeds vaker naar stedelijke omgevingen: 

  • Natuur en bebouwing vloeien in elkaar over. Natuurterreinen in Vlaanderen zijn erg versnipperd. Om van het ene terrein naar het andere te trekken, moeten everzwijnen vaak een stedelijke omgeving doorkruisen. 
  • Genoeg rustige en veilige plekken met voedsel. Niet alleen tuinen zijn aantrekkelijk voor everzwijnen. Ook braakliggende bouwgronden, begraafplaatsen, voetbalvelden en parken vormen een toevluchtsoord voor de dieren. 
  • Fastfood in de buurt. Kattenbrokken, groenafval, en inhoud van vuilniszakken zijn lekkere hapjes voor everzwijnen. Vinden de dieren naast een gedekte tafel ook een veilig plekje, dan gaan ze zich thuis voelen in de stedelijke omgeving.  
  • Actief voederen van everzwijnen, of houden als huisdier. Everzwijnen leren snel of er al dan niet gevaar dreigt. Als een everzwijn regelmatig eten krijgt, verliest het zijn angst voor mensen.  

Schade van everzwijnen in stedelijke omgevingen

Everzwijnen die zich thuis voelen in een stedelijke omgeving, zorgen voor heel wat overlast en uitdagingen: 

Vaak
Hoe vaker everzwijnen zich in stedelijke omgevingen wagen, hoe groter de kans dat ze in een verkeersongeval betrokken raken.  

De dieren kunnen in hun zoektocht naar voedsel wroetschade veroorzaken aan begraafplaatsen, voetbalterreinen en parken. 

Soms 
Vuilniszakken langs de kant van de weg zijn ’s nachts verleidelijk voor everzwijnen. Vooral vuilniszakken met etensresten worden soms opengescheurd. 

Dieren die door voederen hun angst voor de mens kwijt zijn, komen soms dominant en agressief uit de hoek. 

Schade door everzwijn? Toch niet!  

  • wroetschade door kauwen 
  • opengescheurde vuilniszakken door kraaiachtigen of katten 
Omheining voor everzwijnen

Schade voorkomen

Met een everzwijnproof raster ontzeg je everzwijnen de toegang tot gevoelige openbare domeinen.
Maar ook door voorzichtig om te springen met voedsel, maak je de buurt onaantrekkelijk voor everzwijnen: 

  • voeder de dieren niet actief
  • zet vuilniszakken ‘s ochtends buiten in plaats van de avond voordien
  • scherm composthopen af
  • gooi geen groenafval in de berm.

Snelheidsbeperkingen kunnen het aantal ongevallen met everzwijnen doen dalen. Ook het plaatsen van waarschuwingsborden op gevoelige oversteekplaatsen maakt chauffeurs oplettender voor loslopend wild. 

Beheer van everzwijnen in woonwijken en tuinen is niet evident. Preventieve maatregelen zijn noodzakelijk, maar ook jacht kan soms nodig zijn. Dit leertraject van Agentschap Natuur en Bos zoekt nieuwe strategieën voor praktische en wettelijke knelpunten.  

Toch schade geleden?

Schade van everzwijnen komt in aanmerking voor vergoeding als de dieren afkomstig zijn van een natuurterrein, onder beheer van de Vlaamse overheid of een erkende vereniging, waar ze niet bejaagd of op een andere manier bestreden mogen worden. Indien mogelijk, moet je bijzondere jacht of bestrijding toepassen. Je moet de schade bewijzen en aantonen dat je een van de verplichte basismaatregelen hebt genomen.