Ga verder naar de inhoud

Preventie

Tuinen, akkers en graslanden kunnen flink omgewroet worden als een everzwijn op bezoek komt. Een verkeersongeval met een everzwijn kan ernstige gevolgen hebben. Met preventieve maatregelen bescherm je jezelf en de dieren.

Door voorzichtig om te springen met voedsel maak je de buurt onaantrekkelijk voor everzwijnen. Wanneer je een aantal tips rond veiligheid volgt, verklein je de kans op een verkeersongeval, of op het verspreiden van ziektes. Je eigendom maak je doeltreffend ontoegankelijk voor everzwijnen met een draadafrastering. 

Beperk fastfood 

Everzwijnen zijn opportunisten. Ze passen hun gedrag aan naargelang de beschikbaarheid van voedsel en schuilplaatsen. Kattenbrokken, groenafval en vuilnis zijn lekkere hapjes voor everzwijnen. Vinden de dieren naast een gedekte tafel ook een veilig plekje, dan gaan ze zich thuis voelen in de buurt van mensen. Dat is geen goede situatie voor zowel mens als dier. Het eten van te veel fastfood kan de dieren ziek maken. Bovendien komen dieren die gewend zijn aan een menselijke omgeving vaker en dichter bij mensen. Ze veroorzaken veel schade, en kunnen zelfs agressief uit de hoek komen.  

 Zo hou je everzwijnen uit de buurt: 

  • voeder de dieren niet actief; 
  • zet vuilniszakken ‘s ochtends buiten in plaats van de avond voordien; 
  • scherm composthopen af; 
  • gooi geen groenafval in de berm. 

Denk aan veiligheid 

Everzwijnen kunnen grote afstanden afleggen, en moeten daarbij vaak een stedelijke omgeving doorkruisen en autowegen oversteken. Een everzwijn kan de snelheid en het gevaar van een aankomende auto niet inschatten, en steekt dus zomaar over.  

De dieren kunnen zo verkeersongevallen veroorzaken met ernstige gevolgen voor zowel mens als dier. 

Een aanrijding met een everzwijn kan voor grote materiële en lichamelijke schade zorgen. Het dier overleeft een aanrijding vaak niet, of houdt er ernstige verwondingen aan over. Een gekwetst everzwijn kan bovendien plots aanvallen.  

Het zwerfgedrag van everzwijnen verhoogt ook het risico op het verspreiden van ziektes, die bij contact kunnen worden overgedragen op andere (landbouw)dieren of mensen.  

Beperk onveilig contact met everzwijnen: 

  • verlaag je snelheid en wees alert als je ’s nachts in bosrijk gebied rijdt; 
  • hou voldoende afstand van een gekwetst everzwijn: het kan agressief uit de hoek komen; 
  • meld aanrijdingen aan de politie en het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor wilde dieren (VOC); 
  • hou voldoende afstand van een dood everzwijn: je kan ongewild ziekten verspreiden; 
  • meld dode everzwijnen aan het dichtstbijzijnde VOC; 
  • zorg als jager voor een goede hygiëne bij het ontweiden van everzwijnen en laat geen ingewanden achter; 
  • volg als varkenshouder de bioveiligheidsmaatregelen van het FAVV. 

Everzwijnproof afschermingen 

Let op: everzwijnen zijn sterk en slim, dus niet elke afscherming werkt even goed. 
Hieronder vind je officiële richtlijnen om je afscherming everzwijnproof te maken met een elektrische omheining of een ingegraven draadafrastering.  

  • Elektrische omheining 
    Elektrische omheining met drie draden op 20 cm, 40 cm en 60 cm hoogte. Let erop dat bij ongelijk terrein de onderste draad overal laag genoeg is. Anders bestaat de kans dat frislingen eronderdoor kunnen. Maai regelmatig om de stroomtoevoer te garanderen.
  • Ingegraven omheining 
    Een doeltreffend alternatief is een ingegraven omheining van minstens 1 m hoog, met een draaddikte van 2 mm en een gaaswijdte van maximum 10 cm. Door de omheining minstens 20 cm in te graven en eventueel te verharden met betonplaten, voorkom je dat everzwijnen de draad opheffen met hun sterke kop. Controleer geregeld op openingen. 

Tip: deze principes werken ook voor bestaande afschermingen. Plaats bijvoorbeeld een stroomdraad aan de binnenkant van je haag. Een niet-ingegraven draadomheining versterk je door de draad in de grond te verankeren of er betonplaatjes tegenaan te zetten.

Meer lezen over preventieve maatregelen tegen schade door wilde dieren?

Gerelateerd: Jacht