Natuurterreinen
Welke schade veroorzaken everzwijnen aan natuurterreinen? En hoe beperk je schade aan omliggende eigendommen tot een minimum?
Waarom bezoeken everzwijnen natuurterreinen?
Everzwijnen worden typisch geassocieerd met de uitgestrekte bossen van de Ardennen, maar ook in onze versnipperde Vlaamse natuur vinden ze hun gading.
Deze elementen maken natuurterreinen aantrekkelijk voor everzwijnen:
- Vruchtdragende loofbomen, zoals eiken, beuken en kastanjes maken een bos aanlokkelijk voor everzwijnen. Voedsel is een van de meest invloedrijke factoren op de everzwijnenpopulatie.
- Water in de buurt. Everzwijnen gebruiken poelen, beekjes, vennen of vochtige moerasbossen om te zoelen, af te koelen of gewoon om te drinken.
- Beschutting. Everzwijnen zijn bijna altijd ’s nachts actief. Overdag rusten ze graag uit in dichte begroeiing van bramenkoepels, varens of rietkragen.
- Rust. Vooral rustgebieden waar nauwelijks mensen komen, vormen een toevluchtsoord voor everzwijnen.
- Akkers of tuinen in de buurt. Vanuit de relatieve rust van een natuurterrein kan een everzwijn gemakkelijk in nabijgelegen eigendommen op zoek gaan naar voedsel.
Schade van everzwijnen in de natuur
Het gewroet en getrek van everzwijnen kan een positieve impact hebben op de natuur. Het omwoelen van de bodem zorgt voor bosverjonging. Bovendien ontstaan er zo open plekken, die de soortenrijkdom van planten en dieren verhogen.
Maar ook in de natuur zorgen everzwijnen soms voor overlast:
Vaak
Als autowegen natuurgebieden doorkruisen, is de kans groter dat een dier in een verkeersongeval betrokken raakt.
Schade aan omheiningen komt vaak voor als ze niet everzwijnbestendig zijn. Met hun wigvormige kop duwen everzwijnen de draad van een omheining omhoog om een doorgang te creëren.
Soms
Wroetschade komt voor als everzwijnen in hun zoektocht naar eten gevoelige of beschermde vegetatie omwoelen.
Everzwijnen zijn geen kieskeurige eters. Zo staan bijvoorbeeld ook reptielen, of eieren van grondbroedende vogels op het menu. Dit kan een negatieve impact hebben op gevoelige soorten, zoals de gladde slang en nachtzwaluw.
Schade voorkomen
Met een everzwijnproof raster ontzeg je everzwijnen de toegang tot gevoelige natuurterreinen.
Het afrasteren van gevaarlijke wegen in combinatie met de aanleg van een of meerdere oversteekplaatsen creëert veiligere situaties voor zowel mens als dier.
De kans dat omliggende akkers en tuinen bezoek krijgen van everzwijnen, is groter in de buurt van een natuurgebied. Preventieve maatregelen zijn noodzakelijk, maar ook jacht kan soms nodig zijn. In natuurterreinen is het daarom van belang om indien nodig aan populatiebeheer te kunnen doen.
Toch schade geleden?
Schade van everzwijnen komt in aanmerking voor vergoeding als de dieren afkomstig zijn van een natuurterrein, onder beheer van de Vlaamse overheid of een erkende vereniging, waar ze niet bejaagd of op een andere manier bestreden mogen worden. Indien mogelijk, moet je bijzondere jacht of bestrijding toepassen. Je moet de schade bewijzen en aantonen dat je een van de verplichte basismaatregelen hebt genomen.